zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Когато косата има нужда от помощ



Когато косата има нужда от помощ

Проблемите с нея могат да са показателни за по-сериозен здравословен дисбаланс.

здраве.bg

Състоянието на косата е един от точните барометри за здравето. Различните сигнали за проблеми с нея са показател за нарушения в общото здравословно състояние. Навременните мерки ще помогнат своевременно да се овладее кризата и организмът ще се върне към своето нормално функциониране.

Проблем №1: цъфтящата коса

Ако се подстригвате редовно (на всеки 3-4 седмици), не злоупотребявате със сешоара, а косата ви въпреки това прилича на сено, замислете се за своето хранене - трябва да употребяват повече плодове и зеленчуци, зърнени култури, ядки и семена, растителни мазнини и особено вода. Забравете за пържената, пикантната и мазна храна (включително тази, приготвена в заведенията за бързо хранене).
Съвет: Намажете косата си със зехтин, рициново или бадемово масло, след това я завийте с хавлиена кърпа. След 1 час измийте косата и я намажете с жълтък и кисело мляко. Накрая изплакнете косата си с отвара от лайка или липов цвят. Процедурата може да повтаряте 1-2 пъти седмично, докато положението се нормализира.

Проблем №2: късащата се коса

Това често е сигнал за проблеми в червата. Опитайте се да заздравите косата си с помощта на общодостъпните средства, но ако няма подобрение, потърсете помощ от специалист.
Съвет: трябва да употребявате повече кисело-млечни храни. Правете се маска с алое, мед и рициново масло (по 1 с. л.), 1 жълтък и 1 ч. л. коняк. Маската трябва да се държи върху косата около час. Най-добре е да се направят 6 последователни процедури – по една седмично.

Проблем №3: “помътняване” на косъма

Това подсказва за недостатъчна гладкост на косъма, а също така за изгаряне на пигмента (естествен или изкуствен). Главна причина за нездравия вид на косата е ниският хемоглобин. Жените по принцип страдат по-често от желязодефицитна анемия, тъй като губят много желязо по време на месечния си цикъл.
Съвет: имате нужда от повече витамин Н, който трудно се намира в природата и затова трябва да приемате препарати, съдържащи този витамин....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.