zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кой е по-отмъстителен: мъжът или женатаКой е по-отмъстителен: мъжът или жената

здраве.bg

33% от участниците в анкета, проведена от психолози по поръка на британското женско списание “Мини” (Mini), признават, че отговарят “на злото със зло”, т.е. отмъщават. Повече от половината от тях не съжаляват, че не са простили на хората, които са ги обидили и смятат, че ако ситуацията се повтори, те отново ще отмъстят.
Въпреки че мнозина може би си мислят, че слабият пол е по-отмъстителен от мъжете, резултатите от анкетата показват тъкмо обратното.

В експеримента са участвали 715 души на възраст от 18 до 55 години, които са отговаряли на въпроса:”Някога отмъщавали ли сте или поне мислили ли сте за отмъщение?”. Половината и от мъжете и от жените признават, че са понякога са изграждали въображаеми планове за отмъщение, докато 1/3 наистина да го правили.

31% от мъжете са отмъщавали поне веднъж на хора, които са ги обидили. При жените макар и с малко този показател е по-нисък - 28%.

Вторият въпрос, отправен към участниците, е бил свързан с типа на самото отмъщение. Най-разпространеният начин за мъст се оказва методът, при който обектът на отмъщението е поставен в глупаво и неловко положение пред други хора, на чието мнение той много държи. На второ място се нареждат такива начини като създаване на повод за ревност, оклеветяване пред колеги, началник или данъчните служби.

Главният фактор, подтикващ от жените към отмъщение, е изневярата на партньора. За мъжете главната причина за това са инциденти, възникнали по време на работа.

От угризение на съвестта страда само много малка част от “отмъстителите”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.