zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Некачествената храна е сред основните причини за наднормено тегло



Некачествената храна е сред основните причини за наднормено тегло

dieti.info
четете още в dieti.info


Това са част от резултатите на финансирано от ВВС световно изследване върху наднорменото тегло и хранителните навици. По време на допитването, проведено от маркетинговата компания Синоват (Synovate), са били интервюирани над 9000 души от 13 страни на 5-те континента.

Повечето французи измерват теглото си почти всеки ден, а най-рядко го правят жителите на Сингапур. Въпреки това живеещите в някои части на Азия най-малко определят храненето си като неправилно и наистина най-малко от тях страдат от затлъстяване.

Резултатите показват също, че най-много (40% от запитаните) обвиняват храната, която се предлага в магазините, за наднорменото си тегло. 18% смятат, че дължат излишните си килограми на недостатъчното движение, 11% - на гените си.

45% от британците и 44% от американците са съгласни с твърдението, че обичат твърде много храната в заведенията за бързо хранене, за да се откажат от нея. В същото време те са и тези, които определят липсата на самодисциплина като главна причина за натрупаните от тях килограми. Много от тях смятат за достатъчно успокояващ психиката фактор, че заедно със сандвича, пицата и пърженото пиле употребяват диетична кола.

Неочаквано на пръв поглед жителите на Близкия изток (Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства) са посочили, че най-често избират нискомаслени храни, заместители на месото и хранителни добавки. Те са проявили и най-голям интерес към различните начини за отслабване чрез физически упражнения – от посещаване на фитнесзали до домашни тренажори.

Цитирано от специалистите предходно изследване, проведено през 2006 г. в 63 страни и обхванало 168 000 души, показва, че 50 до 75% от мъжете в тях са с тегло над нормата. За такова се счита наличието на индекс на телесното тегло над 25. При ИТТ над 30 се говори за затлъстяване.
Най-висок ИТТ е установен при жителите на Канада и ЮАР – средно 29.

Сред учените все още има дебат за точните рискове за здравето, които носи наднорменото тегло, но всички са съгласни с данните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.