zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако вярвате, че ароматите лекуват...Ако вярвате, че ароматите лекуват...

Ароматерапията вече не е просто залитане по екзотичното.

здраве.bg

Ефирното масло от пачули (индо-малайско растение със силен мирис) ще ви избави от грип и настинка, а кипарисът помага при главоболие. Поне така твърдят специалистите в ароматерапията.

Заедно с фън-шуй в Европа дойде още едно интересно направление в алтернативната медицина – ароматерапията. Широко разпространение вече получиха ароматизираните пръчици и свещи, а ароматичната лампа за изпарение на ефирни масла се смята за един от най-добрите екзотични подаръци.

Ефирните масла, които спомагат за укрепването на организма, са били използвани много отдавна (дълго преди появата на антибиотиците) в хирургичната и неврологична практика, и то не само в Азия - Хипократ е лекувал жълтеница и натравяне с лимон, а за вдишването на хвойна се е смятало, че предпазва от чума.

Предимствата на ароматерапията са очевидни, твърдят нейните привърженици - ефективност и безопасност. Но ароматите трябва да се използват без фанатизъм.

Според схващанията на традиционната азиатска медицина, ароматните масла притежават антивирусни, антибактериални, антитоксични, антигъбични и седативни свойства, защото съдържат много полезни елементи - антиоксиданти, провитамини и прохормони и способстват за синхрона в работата на имунната и ендокринната система. Те проникват през стените на клетките и доставят в тях кислород и питателни вещества.

Лекарите съветват да се консултирате с тях преди да приложите върху себе си някакво ефирно масло. След като изборът бъде направен, изпробвайте действието като нанесете капка от ефирното масло на вътрешната страна на ръката в областта около лакътя и наблюдавайте реакцията в продължение на 10-12 часа.
Хората, които страдат от алергия, трябва да си направят още една проба - за миризмата.
Натурални ефирни масла могат да използват и бременните. Изключение правят кимионът, мащерката, розмаринът, хвойната, карамфилът, които са противопоказни през целия период от бременността.

Главният принцип на ароматерапията минава през задължителното харесване...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.