zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антибиотиците – между за и против



Антибиотиците – между за и против

От 1929 г. когато е създаден пеницилина, антибиотиците са спасили живота на милиарди хора.

здраве.bg

Някои хора се страхуват от антибиотиците и се опитват всячески да ги избягват, а други точно обратното – при всяко заболяване разчитат единствено и само на тях. Кой всъщност е прав?

Антибиотиците са вещества, които притежават способността да убиват или задържат растежа на микроорганизмите. Те се изолират от гъби (плесен), висши растения, бактерии, актиномицети.

Днес антибиотици наричаме всички антимикробни препарати, които получаваме от живите клетки или синтетичните препарати. Всеки от тях въздейства върху определен вид микроорганизми и това дава възможността той да се използва именно за тяхното лечение.

Антибиотици се съдържат и в организма на човека – например лизоцим (в слюнката, сълзите) и интерферон.
Днес за медицински цели се използват около 40 вида антибиотици.

Според статистиката, 52% от хората поне веднъж са пропускали приемането на антибиотици, 23% самостоятелно са намалявали дозировката, 19% са ги приемали в различно от предписаното време, а 11% напълно са забравяли за изпиването на медикамента.

Известно е, че ако заболяването не се излекува, съществува риск от неговото изостряне. Често възникват усложнения – болестта се пренася върху белите дробове (пневмония), бъбреците (пиелонефрит) и сърцето (миокардит). Заболяването, което не е излекувано докрай, може да прерасне в хронично.

Прекомерната употреба на антибиотици може да доведе до дисбактериоза на червата, тъй като тези препарати убиват не само вредните микроорганизми, но и нормалната микрофлора на червата. Ако балансът не бъде възстановен, това се отразява на работата на имунната система.

Не трябва да се забравя, че микроорганизмите умеят да се приспособяват и често те не се повлияват втори път от действието на същия антибиотик. Вътрешно болничната инфекция и неефективното лечение на тежкоболните пациенти вече се е превърнал в много сериозен проблем за лекарите.

Съществува и индивидуална чувствителност към антибиотиците и затова те трябва да...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.