zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Преоткритата сила на добрия масажПреоткритата сила на добрия масаж

здраве.bg

Въпреки че изкуството на масажа има многовековна история, днес в много части на света като че ли го откриват отново. Това едва ли е случайно - масажът е физиотерапевтична процедура, която носи не само полза, но и много удоволствие.

Масажът е една от най-приятните процедури, които притежават физиотерапевтичен ефект. Той активизира собствените защитни сили на организма и възстановява неговите функции, стимулира лимфната система, облекчава извеждането на токсините и способства за отделянето на ендорфини в кръвта.

Масажът премахва последствията от стреса, изглажда емоционалните проблеми и състоянията на стрес и депресия. Ето защо популярността на му нараства постоянно.

Според данните от Американската асоциация за масаж (American Massage Therapy Association) през 2005 г. масажни процедури са получили 47 милиона американци, т.е. всеки 6 жител на страната.

Причините за нарастващата популярност са няколко, но може да се каже, че най-важната произтича от нарастващият стрес в съвременния живот и необходимостта от неговото премахване.
Разпространяването на информацията за ползата от масажа води до нарастване на броя на хората, избиращи този терапевтичен метод, в който не се използват медикаменти. Дори много застрахователни компании (засега не и тези у нас) вече вписаха масажа в списъка на заплащаните според застрахователните си договори услуги.

Масажът все повече престава да бъде привилегия и вече е достъпен почти за всеки. Клиентът може да избира между различни видове масаж: класически, спортен, специален масаж за бременни и т.н. Високо квалифицираните специалисти всеки месец провеждат повече от 3000 процедури.

С най-голяма популярност се ползват следните видове масаж:

- класически (в САЩ го наричат шведски), при който се използват методите на разтриване, изглаждане, натискане. Често се използват масла, за да се облекчи плъзгането на ръцете. Това доста деликатно въздействие осигурява релаксация и премахва напрежението в мускулните тъкани.

-...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.