zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Флуорът e скрита заплаха в пастите за зъбиФлуорът e скрита заплаха в пастите за зъби

Внимавайте с флуора, предупреждава статия в специализирано издание.

здраве.bg

Много болки и нарушения на подвижността в ставите могат да бъдат свързани с такава безобидна и всекидневна процедура, каквато е миенето на зъбите, посочва статия в специализираното издание Journal of Bone and Mineral Research.

Изследванията показват, че например при високи дози на флуор може да възникне т.н. скелетна флуороза.
В частност, при употребата на големи количества флуорирана вода могат да се развият симптоми, наподобяващи артрит. Учените са открили повишено съдържание на флуор в урината, кръвта и костите на пациенти, които си мият зъбите по 5-6 пъти дневно с флуорирана паста. 8 месеца след прекратяването на употребата на пастата за зъби съдържанието на флуор в тъканите и биологическите течности на доброволците се е нормализирало, като са изчезнали също някои прояви на артрит и болки в шията.

Стоматолозите отдавна предупраждават, че неконтролируемата употреба на пасти за зъби с добавен флуор, може за предизвика флуороза, особено при децата до предучилищна възраст.
Пасти за зъби и хранителни добавки, обогатени с флуор, трябва да приемат само хората с висок риск от развитието на кариес на зъбите. Потребителите е добре да знаят и съдържанието на флуор и в питейната вода.

Изследването показва, че около 10% от децата страдат от флуороза на млечните зъби, а 25% употребяват 2 пъти по-голямо количество флуор в сравнение с препъръчителното.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    хигиена    заболявания    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.