zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За 2 минути може да се определи плътността на коститеЗа 2 минути може да се определи плътността на костите

Остеопорозата е едно от най-честите и опасни заболявания, особено при жените.

10 ноември 2006, здраве.bg

Крехкостта на костите, коята според данни на Световната здравна организация заплашва всяка трета жена, може да се определи само за 2 минути с помощта на денситометър. Медицината отдавна е доказала, че масата на костната тъкан при човека се увеличава само до 20-25 годишна възраст, т.е. докато растем, а след това започва обратният процес - плътността постепенно намалява.

Ако това се става твърде бързо, специалистите говорят за остеопороза - повишена чупливост на костите, съпровождана с висок риск от счупвания. След 35-годишна възраст при жените намалява нивото на половите хормони и костите постепенно загубват своите запаси от калций. Остеопорозата най-често се появява около 5 години след настъпването на менопаузата. Специалистите твърдят, че броят на хората, страдащи от остеопороза с всяка година нараства, защото средната възраст на населението на Земята се увеличава.

Преустановяването на остеопорозата може да се извърши само, ако тя се диагностицира навреме с помощта на денситометър.

Причините за крехкостта на костите могат да бъдат различни: гинекологични нарушения или чести бременности, които не позволяват на скелета да се възстанови, ендокринни заболявания, болести на бъбреците и кръвта, хронични нарушения в храносмилателната система.

Специалистите посочват като причина за крехкост на костите при младите хора т.нар. “диванно-компютърен” начин на живот. С помощта на повече занимания със спорт, това може да се поправи.

Често се чуват съвети, че жените над 40 години за профилактични цели трябва да приемат повече препарати, съдържащи калций. Но това трябва да става само след като се установи причината за измененията, защото калцият може да бъде и много опасен - при атеросклероза и заболявания на ендокринната система. Денситометърът може да установи дали количеството на калций в костната система е намалено, но после трябва да се направят допълнителни анализи: на хормоните на щитовидната жлеза, половите хормони или състоянието на калций-фосфорния обмен.

Диагностиката...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.