zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да кашляте по-малко - яжте повече шоколад



24 октомври 2006, здраве.bg

Шоколадът съдържа вещества, притежаващи силно изразен противокашличен ефект, който превъзхожда дори някои от класическите медикаменти, прилагани в лечението на кашлицата. Това е заключението на британски учени от Университетския колеж в Лондон (University College London).

Опитите показват, че теоброминът, съдържащ се в шоколада, при прилагане в качеството на средство за кашлица действа няколко пъти по-ефективно, отколкото смятания по традиция за най-ефективен препарат кодеинът.

Освен това, теоброминът, за разлика от другите препарати за кашлица, практически няма странични влияния върху сърдечно-съдовата и нервната система. Механизмът на неговото действие е свързан не с потискане на центъра в главния мозък, който е отговорен за кашлицата, а с понижаване активността на блуждаещ нерв, който предава информацията от рецепторите на дихателните пътища към мозъка.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.