zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени предричат страшно бъдеще на ЗемятаОще през този век една трета от сушата може да е необитаема, прогнозират британски специалисти.

10 октомври 2006, здраве.bg

Най-вероятно още в близко бъдеще Земята ще се промени до неузнаваемост и над 30% от сушата ще стане негодна за живеене, твърдят учените, цитирани от BBC.
Въпреки че истинските причини за процеса на това замърсяване на атмосферата или за изменението на климата на Земята засега не са установени, напълно ясно е, че ако сегашната тенденция се запази, последствията ще бъдат ужасни, твърди екипът от специалисти: “Става дума за това, че след няколко десетки години една трета от земната суша ще стане непригодна за живот и селско стопанство. А това са тези територии, чието население вече няма да може да се изхранва самостоятелно – процес, който вече е започнал на места”.
Метеорологът Елинор Бърк и нейните колеги от британския Център за климатичени прогнози и анализи (Hadley
Centre for Climate Prediction and Research
), както и водещият експерт по изменения в климата Андрю Симс не скриват своите мрачни прогнози и смятат, че стотици милиони души “с всеки ден се приближават към пропастта. В някои райони на Централна Африка слънцето е толкова силно, че растенията стават кафяви без да са се раззеленили. Животът на хората и добитъка, който е единствен източник на храна, зависи от краткия сезон на дъждовете, който осигурява трева на пасбищата. Липсата на храна и вода води реално до гладна смърт”.
Тази картина в близко бъдеще ще стане реалност и за жителите на другите континенти, прогнозират учените.
Специалистите са получили тези плашещи резултати при компютърно моделиране на последствията от глобалното затопляне и твърдят, че техните изводи са най-смегченият вариант на развитието на събитията.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.