zdrave.bg
Грип и настинки
»разпространение
разпространениеГрипът е инфекциозно заболяване с изключително голяма контагиозност, т.е. вероятността за заразяване и развитие на заболяване при контакт с грипни вируси е много голяма. Това, както и лесната антигенна изменчивост (мутиране) на вирусите, широкото им разпространение и невъзможността да се създаде траен имунитет срещу тях създават благоприятна възможност за бързо разпространяване на заболяването, обхващане на големи групи хора и възможност за възникване на епидемии и дори пандемии (свръхголеми епидемии).

Пикът на заболеваемостта от грип и грипните епидемии са характерни за студения сезон - най-вече от ноември до март. От 20 до 40 % от населението боледува от грип всяка година.

Заразяването (предаването на инфекцията от болен и/или вирусоносител на здрав) при грипа става по въздушно-капков път. При кихане и кашляне във въздуха попадат вирусите-причинители и от там се вдишват от здрави индивиди. По-рядко заразяването може да стане при докосване на замърсени от инфектирания предмети от ежедневието и последващо докосване на устата или носа.

Грипният вирус се предава изключително лесно. Болният от грип непрекъснато отделя вируси в околното пространство в радиус от 1-2 м. Това става най-често при кихане и кашляне, но и при разговор. Болният е източник на вируси още в инкубационния период - т.е. периодът, в който грипните вируси се "размножават" в заразения, преди още заболяването да се е проявило.

Възможността от предаване на заразата съществува дори и в периода на оздравяване от грипна инфекция.

Заразяването става в затворено пространство и много рядко (само при близък контакт) на открито. Събирането на много хора за по-продължителен период в затворени помещения благоприятства предаването на инфекцията.

У нас грипните инфекции са най-чести през есента и зимата. Противно на общоприетото схващане, това не се дължи на студеното време. Според специалистите причината за по-голямата заболеваемост през студения сезон е, че...



следва: симптоми

 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.