zdrave.bg
Грип и настинки
»кога да търсим лекар
кога да търсим лекарМного хора, дори без да са напълно уверени, че са заболели именно от грип, пристъпват към самолечение. В много случаи (когато се касае за "обикновена" настинка или грип, протичащ без усложнения) лекарската помощ наистина не е наложителна, но има и ситуации, когато задължително и незабавно трябва да посетите своя личен лекар - той следва най-добре да познава вашето състояние и при необходимост да ви насочи към консултация със специалист в съответната област.

Намесата на личния лекар или лекар-специалист е задължителна при следните групи хора и състояния:

Стадащите от хронични заболявания, особено такива на дихателната и/или сърдечно-съдовата система, метаболитни заболявания - захарен диабет, хемотологични, хронични бъбречни или чернодробни заболявания е уместно да посетят лекар още при първите симптоми, съмнителни за грип. Това е особено препоръчително за пациенти с намалена имунна защита - страдащи от заболявания на имунната система (вкл. HIV-инфекция), пациенти на имуносупресираща терапия, лъче- или химио-лечение, болни от злокачествени заболявания.

Деца и подрастващи на възраст до 18 г., които трябва да приемат аспирин продължително време, също следва при съмнение за грип да посетят лекар. При тях има опасност от развитие на Синдрома на Рей - опасно (дори животозастрашаващо) усложнение.

Деца (особено във възраст до 7-8 г.) и възрастни над 65 г. също е уместно да се консултират с лекар при наличие на грипни симптоми. Те следва също да бъдат редовно наблюдавани за усложнения.

Всички останали е уместно да се консултират с лекар при много тежко протичане на заболяването, както и при продължаване на симптомите над нормалното за неусложнено заболяване време (6-7 дни). При наблюдаване на влошаване на състоянието, поява на нов необичаен симптом или промени в поведението също се налага незабавно консултация с лекар.




следва: що е грип

 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.