zdrave.bg
Грип и настинки
»настинка или грип
настинка или грипТ.нар. настинка и грипът са сред най-срещаните заболявания през есенно-зимния сезон. Освен като чисто здравен проблем - те често биват бъркани едно с друго, тъй като много от симптомите им съвпадат, тяхното значение нараства все повече и в социален аспект. В много страни, включително у нас, статистиката показва, че до 70% от временната нетрудоспособност на населението в активна възраст се дължи именно на тези на пръв поглед безобидни заболявания. Средствата, които се изразходват за лечението им, като цяло са по-големи от тези за лечение на захарния диабет например. Тези заболявания са не само широко разпространени, но и скъпоструващи за обществото, затова на тяхната профилактика и лечение се отделя все по-голямо внимание.

Грипът и общата настинка са различни заболявания, макар и протичащи по сходен начин. И двете представляват респираторни инфекции, т.е. инфекции на дихателните пътища, причинени от вируси. Ако "обикновената" настинка бъде погрешно диагностицирана като грип, това не е проблем. Рядко и само в най-лошия случай тя може да доведе до вторични бактериални инфекции на ушите или синусите, които се лекуват с антибиотик. Ако обаче грипът бъде диагностициран погрешно като обикновена настинка и не се вземат по-сериозни мерки, съществува потенциален риск от развитие на тежки, дори животозастрашаващи усложнения (например пневмония).

Някои от симптомите на грипа и настинката са подобни, но въпреки това двете заболявания могат да бъдат разграничени.

• За разлика от грипа, при който началото е внезапно, най-често настинките започват постепенно - 2-3 дни след заразяването с вируса. Първите симптоми обикновено са дразнене и болки в гърлото, последвани от кихане и хрема с обилна секреция от носа, общо неразположение, главоболие.

• Температурата най-често не се повишава (поне не значително), което също е различаващо се в сравнение с грипа - при него температурата е с тенденция към покачване до високи стойности.

• 2-3 дни след началото...




 
изпишете търсеното на латиница
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.