zdrave.bg
Грип и настинки
»ваксинация
ваксинацияВаксинирането срещу грип остава най-ефективният известен досега метод за предпазване от грипна инфекция и/или предотвратяване на усложненията й при всички групи от насалението. То е процес, при който в организма на здрав човек се вкарват инактивирани инфекциозни агенти (вируси, бактерии) или частици от тях.

Относно различните, предлагани на пазара, противогрипни ваксини най-добре се информирайте от своя личен лекар, тъй като той най-добре може да прецени дали и коя точно е най-подходяща именно за вас.

Под инактивирани агенти се има предвид такива, които не са живи или не са способни да окажат болестотворно влияние. Въпреки, че не предизвикват заболяване, тези инактивирани инфекциозни агенти стимулират имунната система на организма и тя изработва защита срещу съответния причинител. При последващо заразяване с жив, активен причинител от околната среда организмът не развива заболяване, тъй като вече има ефективна имунна защита срещу него, създадена след ваксинирането.

Противогрипните ваксини се произвеждат от високопречистени белтъчни култури на грипни вируси, които са инактивирани и са напълно неспособни да предизвикат инфекция. Ежегодно се произвежда нов тип ваксина срещу вирусните щамове, които се очаква да бъдат най-масово разпространени през идващия грипен сезон.

Универсална и дълготрайна ваксина срещу грип все още не може да бъде изработена поради това че грипните вируси мутират често, променят вида си и имунитетът срещу тях е нетраен.

Ваксините днес са ефективни и създават имунитет срещу грипната инфекция в 70 до 100 % от ваксинираните здрави индивиди, особено ако ваксинационният щам съвпадне с най-разпространения грипен щам за съответния грипен сезон. В случай, че няма такова добро съвпадение (или при използване на ваксината при хора в напреднала възраст или деца), може да не се развие оптимален имунитет и тогава ефективността на ваксината е 30-60 %. Ето защо възможно е заболяване от грип дори при извършена ваксинация.

Важно е обаче...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.