zdrave.bg
Грип и настинки
»как да се лекуваме
как да се лекувамеНе съществува сигурно доказано лечение за грип освен времето. Не се заблуждавайте, че антибиотиците ще ви помогнат - те не лекуват инфекции в резултат на вируси и следва да се използват само за борба с вторичните (бактериални) усложнения!

В повечето случаи, когато инфекцията е лека или умерена, разболелите се не търсят лекарска помощ и се лекуват сами. Много хора имат свой метод за лечение на грип. Стига да не вреди, той може да бъде прилаган, но бъдете скептични към всичко, което не е клинично изпитано. При влошаване на състоянието или продължителност на симптомите извън считаното за нормално, задължително се консултирайте с лекар!

Въпреки че нямат гарантиран и сигурен ефект, някои хигиенно-диетични мерки и спазване на определен режим имат ползотворно влияние при лечението на грипа и други остри респираторни инфекции:

почивката - важно е да се осигури такава, доколкото това е възможно, поне за началния най-тежък период на инфекцията.

приемането на повече течности (над 1,5-2 л дневно) - това подпомага овлажняването и защитните маханизми на лигавицата на дихателните пътища и способства за по-бързото очистване на токсините от организма.

приемането на топли (но не горещи) напитки подобрява отпушването на носната лигавица и болковите симптоми в гърлото. Инхалациите на пара от билкови отвари (например лайка) или на гореща вода, в която е резтворена готварска сол, облекчава болезнеността в гърлото и трахеята, подпомага втечняването и отхрачването на секретите от дихателната система.

приемането на храни, богати на витамини и микроелементи, помага на организма в борбата му с инфекцията. Особено полезни са храните богати на витамини А, С и Е (например портокали, киви и домати - за витамин С, сладки картофи, спанак и броколи - за витамин А, растителни мазнини, пшенични кълнове, зелени зеленчуци, ядки, зеле - за витамин Е). Те стимулират имунната система, участват в очистването на токсините от организма и възстановяването...




 
изпишете търсеното на латиница
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.