zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нови нормативи за теглото и ръста на малките деца установи СЗОСветовната здравна организация намалява показателите за развитие на новородените, установени преди 20 години.

25 април 2006, здраве.bg

СЗО сменя таблицата за ръста и теглото на малките деца, в рамките на които тяхното развитие се смята за нормално, бе съобщено на сайта на самата организация. С това се подмененят предишните показатели, публикувани преди над 20 г. и основаващи се най-вече на статистически данни от деца, хранени предимно със сухо мляко.
Децата, захранвани по естествен начин – чрез майчино мляко, добавят тегло по-бавно и по мнение на експертите от СЗО завишените досега нормативи често са водели до погрешни препоръки някои деца да бъдат дохранвани.
Новата таблица е създадена според резултатите от измерването на 8440 деца – всички на майчина кърма, от 6 страни.
Според получените резултати, старите данни са били завишени с 15-20%. Така например, по старата таблица нормалното тегло на едногодишно дете е било 10,2-12,93 кг, докато по новата за такова се счита показател от 9,53-11,79 кг.
Същевременно СЗО препоръчва малките деца да бъдат максимално дълго хранени с майчино мляко, тъй като то има оптимален състав, усвоява се добре и съдържа вещества, укрепващи имунната система на детето.
Освен това статистиката отчита, че децата, хранени по-дълго с майчина кърма, в бъдеще по-рядко страдат от наднормено тегло, хипертония и захарен диабет.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    деца    нормативи    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.