zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недостатъчна квалификация, небрежност или липса на отношение към пациента



Това са най-честите причини за лекарските грешки според RFI.

4 април 2006, Нетинфо
още от Нетинфо


... разбирателство и за двете страни.
Такава е практиката във Великобритания, поне когато става дума за по-леките инциденти. Проблемът е, че заради тежката машина много пациенти предпочитат да мълчат.
Недостатъчна квалификация, небрежност или липса на отношение към пациента са причини за лекарските грешки.
В управление "Здравеопазване" на Столичната община казват, че всеки ден постъпват жалби от недоволни пациенти. Заглавия от вестниците също говорят красноречиво за лекарските грешки: "Зъб превърна мъж във Франкенщайн", "Пациент с ножица в корема съди болница".
Лекарите се оплакват от състоянието на медицинската апаратура, която не им помага да диагностицират правилно. Няма статистика за броя на всички увреждания, причинени от лекари на пациенти.
Според данните, изнесени по време на семинара "Европейските практики за обезщетяване на увредените при лекарски грешки", се оказва, че около 30 000 деца и младежи от четири- до 21-годишна възраст са с някакво увреждане заради неправилно лечение.

Най-потърпевши от неправилно лечение са децата, показват данните.
Много са жертви на ваксините, защото не всяка ваксина понася на даден организъм. При някои от тези случаи негативните последици могат да се проявяват след години. Лекари от БАН твърдят, че една ваксина може да причини след време множествена склероза.
За лекарските грешки обаче започва да се говори, когато почине известен човек или журналист. Последният случай е с журналистката Надежда Дженева. Съпругът й Кеворк Кеворкян поде инициативата "Лекари под наблюдение".
В същото време близки и роднини на жертви на лекарски грешки имат намерение да основат сдружение. Появи се черен списък с имената на лекари, причинили смъртта на свои пациенти.
В момента, ако се докаже, че един лекар е виновен, може да бъде глобен. Тези глоби обаче не компенсират загубите на пациентите. Лекарите, обвинени за смъртта на журналиста от вестник "Бряг" в Русе, са глобени по 800 лева. Затова има идея да се създаде фонд, в който да постъпват...

 
 
Още по темите:
 
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.