zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недостатъчна квалификация, небрежност или липса на отношение към пациента



Това са най-честите причини за лекарските грешки според RFI.

4 април 2006, Нетинфо
още от Нетинфо


Част от френските лекари недоволстват, че упражняват твърде рискова професия. В същото време много застрахователни компании отказват да покриват рисковете при медиците, най-вече това важи за гинеколозите, които следят бременността и раждането.
В частния сектор нараства броят на жалбите.
Пациентите имат право на обезщетение и се възползват от него като често изискват милиони евро. Марк-Ален Розан е акушер-гинеколог, но също и помощник-генерален секретар на националния синдикат на акушер-гинеколозите. Първата жалба, подадена срещу него за грешно предписани лекарства, е била преди цели 25 години, но д-р Розан още си спомня за нея.
По това време той бил млад лекар, за щастие жалбата не довежда до наказание, но травмата е останала. По-интересното е, че горе-долу оттогава медицината попада под ударите на закона.
След хирургията и анестезията, акушер-гинекологията е "най-рисковата професия" на езика на застрахователите. Според д-р Розан не всички жалби трябва да бъдат приемани. Той посочва случай, при който пациентка има направление и нормални изследвания, прави й се ехография, извършена от качествени лекари, но в последствие ражда дете с нарушения. Кой е отговорен тогава?
За да избегнат жалби и оплаквания, лекарите са принудени да искат от пациентите си да подписват всевъзможни декларации. Затова не е учудващо, че все повече медици избират държавния сектор, където отговорността е споделена.
Системата на здравеопазването във Великобритания функционира по различен начин.
При направена лекарска грешка, пациентът трябва да се въоръжи с много търпение и време, ако иска да бъде обезщетен. В повечето случаи се стига до устно договаряне, а не до съдебни процеси, които не водят до нищо добро.
Обяснението е, че пациентът подава жалба не срещу определен лекар, а срещу цяла система, зад която стои държавата. Самото придвижване на жалбата, ако се стигне до такава, е доста тромаво. А преди жалбата да стигне до национално разглеждане, тя е потушена и се е стигнало да взаимно...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.