zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Таблетките “на следващата сутрин”Таблетките “на следващата сутрин”

За специалистите те са разумен начин да се ограничи нежеланата бременност, но само ако се познава добре начинът им на действие.

здраве.bg

Влиянието на контрацептивите върху женския организъм все още не е изучено докрай и лесно достъпните т.нар. таблетки “на следващата сутрин” често подтикват подрастващите към сексуални контакти без необходимата отговорност към това.

Някои смятат, че това ще намали случаите на нежелана бременност в тази възраст. Други злословно твърдят, че днес на жените им е много по-лесно да прилагат бърза контрацепция за предстоящата вечер или уикенд, като че ли по-рано някой се е радвал на липсата на такава възможност.

Тези препарати безспорно са най-добрият начин за предотвратяване на бременност, след като половият акт е вече “в историята”. Презерватив или таблетки в джоба на тинейджъра изглеждат крайно съмнително в очите на родителите.

Опасността според лекарите обаче се крие в това, че при наличието на тези препарати жените понякога прекратят своите редовни посещения при гинеколог с профилактична цел. Така не могат да бъдат осъществени и специалните изследвания за тумори и други заболявания.

Много от жените, според допитване, проведено от интернетсайта medscape.com, не биха използвали тези препарати, ако знаят как те именно действат - това е голяма доза хормони, обикновено използвани в контрацепцията за предотвратяване на бременност. Те отлагат времето на овулацията, не допускат оплождането или не позволяват на яйцеклетката да се имплантира в тънкия слузест слой на матката. При достатъчно развитата фантазия на някои по-консервативно настроени хора това може да се приеме като аборт.

“Екстремната контрацепция не е истинско предпазване от бременност. Оплождането вече се е извършило, но двуединната клетка не може да се разположи в слузестия слой на матката”, казват специалистите, за които таблетките “на следващата сутрин” са една модерна алтернатива за контрол на сексуалния живот и по-скоро за намаляване на вероятността от нежелана бременност.

“Голямата популярност на тези препарати може да предизвика и т.нар. “опасно сексуално поведение на юношите” - повече партньори...

 
добави в:
 
Още по темите:
секс и здраве    лекарства    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.