zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бронхит: срочните мерки са задължителни!



Бронхит: срочните мерки са задължителни!

11 октомври 2013, здраве.bg

Бронхитът е коварно заболяване. Особено ако става дума за остър бронхит, тогава той се съпътства от тежка кашлица, обща слабост, главоболие, най-често и повишена температура. През нощта състоянието е обичайно да се обостри и това не дава възможност да се наспим и отпочинем.

Трудно е да се повярва, но поне 40% от случаите на бронхит са причинени от „обикновената” настинка. Когато обаче заболяването вече е факт, и ако не вземем мерки навреме, до седмица то може да прерасне в бронхопневмония.

Какво можем да направим, за да се справим с бронхита

Още на фазата на настинката трябва да вземем мерки – за да не се влоши състоянието ни. Настинката е вирусно заболяване, т.е. освен със симптомите, следва да се преборим със самите вируси. Антивирусните лекарства обичайно се използват по лекарско предписание. Колкото до тези срещу симптомите на настинката като запушен нос, кашлица и др. със сигурност всеки е прибягвал до тях и може да се възползва от личния си опит какво най-добре му действа. Добре е да се правят и инхалации, да се пият много течности – най-добре топли (но не горещи).

Ако вече се е появила сериозна кашлица, значи вирусите са се разпространили навътре в дробовете и трябва да се вземат по-сериозни мерки. Не е добра идея кашлицата да се лекува преди консултация с лекар – едни лекарства против нея действат овлажняващо и подтикват кашлечния рефлекс, други обратно – потискат го. Състоянието води до затруднена работа на бронхите – в тях се натрупва слузест секрет и дишането е затормозено. В този период най-важното е да се подържа влажността им и секретът да се извежда колкото може по-бързо.

Консултацията с лекар е наистина важна!

Само специалист може да определи точното ни състояние, какво го е предизвикало и да назначи правилните мерки. Разбира се, лекарят преслушва белите дробове и по своя преценка може да назначи лабораторен тест за определяне на причинителя. Кръвната картина е задължителна – при тежки състояния хемоглобинът се повишава...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.