zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Световна седмица на кърменето 2013 „Подкрепа за кърмене – близо до майките”



Световна седмица на кърменето 2013 „Подкрепа за кърмене – близо до майките”

30 юли 2013, здраве.bg

Традиционно всеки човек „подкрепя” кърменето на новородените бебета и малките деца като естествена и хилядолетна практика, но в действителност картината е различна. Помощта за кърмене е нова дейност за България и в страната липсват достатъчно специалисти и институционален опит.

Данните от проведеното Национално проучване на храненето на кърмачета и малки деца до 5-годишна възраст и отглеждането им в семейството (2007, НЦООЗ) показват наличието и нас на лоши тенденции спрямо съвременните световни препоръки за кърменето:

• извънредно малка част от бебетата са на изключително кърмене до 6-месечна възраст;

• сравнително високият дял на кърмени деца през първия месец (84,2%) спада до 25% към 6-7-ия месец и достига до още по-ниски стойности към края на първата годинка - едва 14,8% от българските бебета на 10-11 месеца получават някаква кърма.

Болничните практики също не благоприятстват за доброто развитие на кърменето: късно начало, разделяне на майката от бебето по време на болничния престой, липса на достатъчна подкрепа от страна на медицинския персонал.

В съзвучие с тези пропуски е тазгодишната тема на Световната седмица на кърменето (1-7 август) – „Подкрепа за кърмене - близо до майките”. Тя акцентира върху подпомагането, основано на доказано ефективния в световен мащаб подход "Майки подкрепят майки". Майки с успешен опит в кърменето на собствените си деца и последващо обучение са и 120-те консултантки на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” (НАПК).

НАПК е създадена през 2010 г., за да обедини и фокусира усилията за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето в България. За този период в рамките на 7 обучения са подготвени и сертифицирани над сто и двадесет доброволни консултанти по кърмене от София, Варна, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Сливен и др. В чест на ССК 2013 г. асоциацията подготвя събития из цялата страна: лекции и представяния, срещи с майки, отворени врати за консултиране, посещения в родилни...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.