zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не бързайте да прибирате плодовете и зеленчуците в хладилника!



Не бързайте да прибирате плодовете и зеленчуците в хладилника!

Как да извлечем максимална полза от плодовете и зеленчуците.

18 юли 2013, здраве.bg

Плодовете и зеленчуците, които си купуваме от магазините, могат да ни донесат повече полза за здравето, ако за ден-два ги изложим на естествения цикъл ден-нощ и слънчевите лъчи. Това е заключението на група учени.

По тяхно мнение, и плодовете, и зеленчуците „остават живи, след като бъдат набрани” и ние можем да продължим процеса им на зреене, като ги оставим да постоят за известно време на слънце и вместо да ги сложим в хладилника, ги оставим да продължат своя естествен цикъл на развитие, свързан с т.нар. циркаден ритъм, т.е. смяната на деня и нощта.


Според резултатите от изследванията на групата специалисти от Университета „Райс” (Rice University) в Калифорния, по този начин плодовете и зеленчуците стават по-богати на антиоксиданти – фитохимикали, които те използват по време на цялото си развитие, за да противостоят на атаките от страна на вредителите.

Учените са установили неочаквания феномен след наблюдения и анализ на зеле, спанак, моркови, картофи, боровинки и др. Макар и отделени от стъблото си, оказало се, че, изложени на слънце (или поне в условия, за да „разбират” смяната на деня и нощта), в тях се увеличава съдържанието на вещества, нужни им да се защитават от вредните микроорганизми. По този начин тяхното съдържание става по-полезно и за нас.

Източник: Current Biology, 2013; doi: 10.1016/j.cub.2013.05.034

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.