zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни, които ще ни предпазят от появата на киселини



Храни, които ще ни предпазят от появата на киселини

Пържената храна е най-честата причина за поява на киселини.

6 храни, благодарение на които ще избегнем появата на киселини в стомаха и синдрома на раздразненото черво.

3 декември 2012, здраве.bg

Киселините в стомаха, още известни като киселинен рефлукс, са често срещан храносмилателен проблем. Той предизвиква дискомфорт, но не е сериозен, освен ако не стане хроничен. Тогава вече се говори за гастроезофагеален рефлукс, при който хранопровода е значително раздразнен.

Симптомите включват болки в гърдите, усещане за парене в долната част на гърлото, гадене и спонтанно повръщане. Тези прояви са резултат от връщането на стомашните киселини назад през не добре затворената клапа в долната част на хранопровода, в който се изливат.

Синдромът на раздразненото черво засяга долния край на храносмилателния тракт. Обикновено се проявява с коремни спазми, констипация, диария или странна комбинация от двете с нередовно, спонтанно движение на червата.

За съжаление тези две състояния могат да се причинят дори от храни, които почти всеки ден са на масата ни. Ако сме предразположени към този тип храносмилателни проблеми, е добре да избягваме поне шест групи храни, които водят до появата на киселини, както и на синдром на раздразненото черво.

1. Пържени храни – особено пържените с хидрогенирани масла, съдържащи транс мазнини. Това са обичайните храни по заведенията за бързо хранене.

2. Мляко и млечни продукти – особено мазни меса от развъдници, преработени меса и пастьоризираните млека. Необработените млека и сирена, както и месата от отглеждани на свобода животни без инжектирани антибиотици и хормони за растеж са алтернативата, която все пак понася добре на някои хора.

3. Преработени печива – включително повечето пакетирани хлябове, сладкиши, торти и бисквити. Те съдържат рафинирана захар и вредни мазнини, както и рафинирано и обезцветено бяло брашно. Ако сме податливи на киселини в стомаха или синдрома на раздразненото черво, можем да заобиколим тези стоки като ги заменим с печива, приготвени директно в някоя местна фурна, на която имаме доверие, или с домашно приготвени сладкиши.

4. Кафе и алкохол – могат да предизвикат киселинен...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.