zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се погрижим за косата си у дома



Как да се погрижим за косата си у дома

Няколко ефективни, а и достъпни, домашни средства срещу косопад, пърхот, суха и цъфтяща коса.

19 ноември 2012, здраве.bg

Косата без съмнение е сред първите неща, за които една жена се сеща, когато става дума за красота. А и почти всички имаме някакъв проблем, свързан с косата – дори и да става въпрос за някой кичур, който постоянно щръква и има свое мнение накъде трябва да стои. Но не е нужно винаги да прибягваме към скъпите козметични средства за коса, нито за стреса и увредите върху нея, които химикалите могат да причинят – защото в кухнята си имаме най-добрите и утвърдени средства за лечение и грижа за косата.

Грижа за сухата коса

Сухотата може би е най-големият неприятел на косата ни, тъй като ни пречи на постигнем нейния красив гладък вид. Причини за сухата коса може да са твърдата вода, лошите атмосферни условия, прекаленото излагане на слънце или дори естествената текстура на косъма. Решенията опират до възвръщане на изгубената влажност, а маслото е първото домашно средство, което може да ни помогне за решаването на проблема.

Можем да използваме кокосово масло или зехтин за овлажняване на сухата коса, а за по-траен резултат е добре маслото да е леко затоплено, когато го нанасяме. Докато с масажиращи движения го втриваме в косата, трябва да внимаваме да не търкаме твърде силно скалпа, тъй като това стимулира косопада.

За да минимизираме риска от бъдещи прояви на проблема, можем да използваме топче памук за нанасяне на маслото в корените – така то се усвоява по-добре. Оставяме косата така 20-30 минути като по възможност я запарваме – за целта можем да увием топла хавлия около главата си.

След това, когато мием косата с шампоан, е добре да използваме хладка вода. Топлата трябва да се избягва, защото отслабва корените. Целият процес дава на косата обновена мекота и блясък, а сухотата не е вече проблем след тази процедура.

Медът е сред най-добрите овлажнители и спокойно можме да го добавим към средствата, с които третираме сухата коса. Той е особено (но не само) ефективен когато сухотата е причинена от слънцето или от стилизиращи процедури за изправяне...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.