zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Неправилните храни, които водят до умораНеправилните храни, които водят до умора

Пържената храна изисква твърде много време и енергия, за да бъде усвоена.

Как да избягваме храните, които не ни зареждат с енергия, а дори напротив.

23 август 2012, здраве.bg

Храната без съмнение е най-добрият начин да възстановяваме силите си. Но това не е златно правило. Защото на практика има храни, които не само не ни зареждат с енергия, а напротив – понижават жизнения ни тонус.

Това е мнението на група американски учени, цитирани от MedikForum. Според тях на първо място сред тези вредни продукти е алкохолът – той предизвиква сънливост, но не носи истинско отпускане, а тялото губи възможността да отпочива както трябва.

Това че алкохолът е на първо място не е учудващо – все пак специалистите не спират да повтарят, че той може да е дори опасен за здравето ни. Второто място също не е изненада. На него са всички сладки храни. Те предизвикват скок в нивото на кръвната захар, а това действа натоварващо на организма.

За сметка на първото и второто място, третото е доста неочаквано. Там е пуешкото месо (което, в случая за щастие, не е особено популярно у нас. То, според американските диетолози, има релаксиращ ефект, а това намалява работоспособността.

Освен това в списъка на храните, водещи до загуба на енергичността ни, са и зърнените и макаронени изделия. При тях проблемът е същият като при сладкото – те водят до рязко покачване на глюкозата в кръвта.

Не се препоръчват и пържените ястия, които дразнят стомаха и червата и изискват твърде много време и енергия, за да бъдат разградени.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.