zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да лекуваме кашлицата с естествени средства



Да лекуваме кашлицата с естествени средства

Няколко варианта как да си приготвим сироп и други лекове против кашлица у дома.

8 февруари 2012, здраве.bg

Кашлицата е естествен защитен механизъм на организма. Въздушните пътища на белите дробове са снабдени със секретиращи слуз клетки, което помага за прихващането на частиците прах. Когато мембраните на тези клетки се инфектират и подуят, секрецията на слуз се увеличава и раздразва вътрешната обвивка на въздушните пътища. Кашлицата е естествената реакция на тялото за премахването на излишния секрет.

Определена кашлица може да се предизвика от възпаление на ларинкса или фаринкса. Може да се развие в гърдите поради промяна в сезона. Причинява се в следствие на запушването на бронхиалните тръби с излишни материали. По-честата поява на кашлица през зимата може да се дължи на по-високата консумация на храни като захарни изделия, пудинги, овесена каша и други подобни през студените месеци от годината.

Тежките дебели и плътни дрехи през зимата също възпрепятстват правилното вентилиране на тялото.

• Гроздето е чудесен лек за упорита кашлица. То помага за тонизирането на белите дробове и действа като експекторант - откашлящо средство. Облекчава настинката и кашлицата след няколко дни консумация. Една чаша сок от грозде може да се комбинира с лъжичка мед за по-успокояващ ефект.

• Друг вариант е да накиснем за една нощ във вода седем бадема, след което да ги обелим и смелим на фина паста. Добавяме по 20 г захар и масло и ги смесваме с бадемовата паста, след което приемаме от сместа по два пъти на ден.

• Суровият лук е друг отличен натурален лек за кашлица. Накълцваме на ситно лука, за да можем да изцедим сока му, смесваме 1 ч.л. от него с още толкова мед и оставяме сместа да престои 4-5 часа, за да получим сироп против кашлица. За да има максимална полза, този сироп трябва да се пие по два пъти на ден.

Лукът може да се използва и като отхрачващо средство. Средно голяма глава лук...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.