zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетата с много месо – полезна ли е всъщност?



Диетата с много месо – полезна ли е всъщност?

Какви са мненията на специалистите за месото, алкалната и киселинната диета.

1 февруари 2012, здраве.bg

... не след всички кисели храни се наблюдава кисел остатък. Живите животни имат рН около 7,1. След смъртта им то спада драстично – до стойности между 5,4 и 5,8. Много плодове и зеленчуци имат подобно рН. Разликата е в това, че повечето плодове и зеленчуци имат по-скоро алкален отколкото кисел остатък.

Кисел хранителен остатък

Според защитниците на алкалната диета киселият хранителен остатък води до намаляване на есенциалните минерали в организма, необходими за елиминирането му от тялото. Например за неутрализирането на голямо количество киселина тялото използва калция от костите, който служи като буфер в урината и я прави по-кисела. Този процес може да доведе до загуба на калций, което според някои учени би могло да увеличи риска от развитие на остеопороза. Нормално урината има малко по-ниско рН от кръвта - около 6,0.

Ефектът на киселите храни

Диетолозите като цяло считат, че все още няма изследвания върху хора, които да доказват, че алкалните диети предпазват от развитието на рак или още по-малко че могат да го лекуват. Има все пак лабораторни изследвания, които показват, че клетките на рака растат по-бързо в кисела среда.

Въпреки това месото и другите кисели храни не увеличават риска от рак и други заболявания - защото не променят рН на кръвта, а само тази на на урината. Раковите клетки не могат да растат в алкална среда, но пък и никои други клетки в тялото ни не могат.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.