zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ползите от аспирина - понякога под въпрос



Ползите от аспирина - понякога под въпрос

Един аспирин всеки ден далеч не е най-добрия съвет към всеки.

17 януари 2012, здраве.bg

Ползите от приемането на един аспирин всеки ден – най-вече с цел понижаване на риска от преждевременна смърт от сърдечна недостатъчност или удар са широко застъпени и в медиите и в научните издания. Но резултатите от ново научно изследване поставят под въпрос така широкото и най-вече неконсултирано с лекар използване на аспирина за предпазване от някои заболявания.

Изследването, което до този момент е най-мащабното, провеждано с участници без предишни проблеми със сърцето, е установило, че голямата част от тези пациенти не извличат ползи от редовния прием на аспирин, а дори са изложени на риск от вътрешно кървене. Според резултатите, така нареченото сърдечносъдово събитие било предотвратено за всеки 120 души, лекувани с аспирин в продължение на около 6 години, докато един на всеки 73 претърпява значително кървене по време на същия период.

Резултатите, публикувани в изданието Archives of Internal Medicine, подхранват вече интензивния дебат относно ползите и вредите от аспирина, в който експерти твърдят, че лекарството носи риск от кървене в стомаха при един на 1000 пациенти на година.

Аспиринът, разработен и пуснат на пазара преди повече от 100 години от германската фирма „Байер”, безспорно е евтино лекарство, което се продава без рецепта и се използва основно за намаляване на болка и температура. Аспиринът понижава риска от формирането на съсиреци в кръвоносните съдове и по този начин предпазва от сърдечна недостатъчност и удар. Затова често се предписва на пациенти, които вече имат сърдечно заболяване и веднъж или няколко пъти са претърпели сърдечна недостатъчност.

Според друго изследване, проведено миналата година, приемането на един аспирин дневно носи значим защитен ефект на организма срещу развитието на различни видове рак – особено на гастроинтестинални тумори. Учените, които провели раковото изследване, твърдят, че рискът от стомашно кървене е минимален в сравнение...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.