zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недоносването на плода влияе върху формирането на личността на детето



1 март 2006, здраве.bg

Децата, родени много преди очакваната дата, в повечето случаи израстват по-затворени и са по-често склонни към депресии, отколкото децата, родени навреме.
В съвременната медицина ражданията преди 37 седмица се смятат за преждевременни, а роденото дете - недоносено.
В изследване, проведено от учените в Лондонския институт по психиатрия, са взели участие 18- и 19-годишни юноши и девойки, родени през 1979-1981 година. 2/3 от тях са родени недоносени - в периода до 33 седмица от бременността, а останалите са били родени според термина.
Всички участници са били помолени да попълнят анкетен лист с отговори на въпроси, свързани с особеностите на тяхната личност.
След анализа на анкетите е било изяснено, че недоносените деца в последствие са били по-затворени и притеснителни от връстниците си. Те са били с по-ниско ниво на екстровертност, което води до липса на инициативност, общителност и социална адаптираност.
Освен това, при тях се наблюдава и по-високо ниво на невротизъм, за който са характерни емоционалната неустойчивост, чувството за тревога и ниската самооценка.
Тази тенденция е по-ясно наблюдаема при формирането на личността на момичетата.
Ръководителят на изследването, Матю Алин, подчертава, че преждевременното раждане води до предразположеност към депресия и тревожност.
Конкретните причини, поради които преждевременното раждане влияе върху формирането на личността, все още не са изяснени. Изследователите предлагат няколко теории, които обясняват тази закономерност.
Тъй като една от основните причини за преждевременното раждане е инфекция, не е изключено именно тя да влияе на мозъка на детето. Друг възможен фактор е пребиваването в инкубатор-кувиоз и временната изолираност от родителите. Освен това не е изключена и ролята на генетичните фактори - особеностите на характера се наследяват от майката.
Изследователите планират да продължат своята работа и да изяснят кой от предполагаемите фактори има най-голямо влияние.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    9 месеца    деца    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.