zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да излекуваме болното гърло: 7 съвета



Да излекуваме болното гърло: 7 съвета

здраве.bg

Болката в гърлото е изключително често срещан симптом, при това на много и различни състояния и заболявания. Причините за появата на такава болка могат да са най-разнообразни – свързани с натоварване на гласа, вдишване на студен или прекалено сух въздух, употреба на твърде горещи напитки, пушене.

Острите инфекции на дихателните пътища най-често започват не само със запушване на носа, но и с болки в гърлото. Как можем да си помогнем сами...

Днешната фармация предлага изключително разнообразие от лекарства, продавани без рецепта, които да лекуват болното гърло. Но преди време, когато това не е било така, хората най-вече са се опитвали да облекчат състоянието си. А борбата с настинката е била най-вече чрез промени в начина на хранене.

Твърдата храна трябва да се избягва!

1. Продуктите с твърда консистенция са травмиращи за възпалената лигавица на гърлото. Затова е най-добре те да се изключат временно от диетата.

2. Най-добре е храната ни да се състои от разнообразни супи (топли, но не и горещи!), каши, мек хляб и варени зеленчуци. Народната медицина препоръчва използването на тиквата като средство срещу ангина. Тя може да се запече или свари, да се направи на сок, крем-супа. Съдържащите се в тиквата вещества облекчават болката и намаляват интензивността на възпалението.

3. Болното гърло и нискокалоричната диета са несъвместими. Наличието в храната на достатъчно мазнини оказва положителен ефект върху лигавицата и облекчава дишането. Мазнините съдържат витамини А и Е , а те са сред основните антиоксиданти, т.е. подпомагат оздравяването на възпалените места.

4. Лукът и чесънът съдържат големи количества природни антибактериални вещества и ефирни масла, което е от полза при възпалено гърло. Повечето останали подправки, най-вече тези с остър вкус, ще трябва временно да се откажем.

5. Много диетолози препоръчват при ангина да се ядат мед, цитрусови плодове, шоколад и орехи. С тях обаче трябва да се внимава – те наистина могат да помогнат, но могат...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.