zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лечебните свойства на солената водаЛечебните свойства на солената вода

При кашлица, хрема и синузит се препоръчват промивки със солена вода.

здраве.bg

Солената вода е препоръчван лек при кашлица, хрема и леки форми на синузит, заключават редица изследвания. Прилага се най-често под формата на промивки на носната кухина, които премахват задържалите се там секрети и облекчават дишането през носа.

Освен естествените промивки със солена вода, на които всички ние дори неволно се подлагаме по време на почивката ни край морския бряг, разтвор със солена вода може да се направи още и в домашни условия или да се закупи физиологичен разтвор от аптечната мрежа.

До този момент не съществуват доказателства и случаи, при които прилагането на лечение в солена вода да е довело до по-сериозни здравословни смущения, докато ползите от тази терапия са многократно потвърдени.

В едно проучване, целящо да докаже как солената вода подобрява здравето, взели участие 400 доброволци, които се оплаквали от хрема и болно гърло. В продължение на определен период от време те се лекували със солена вода. В края на предвидения за експеримента период станало ясно, че чрез гаргара със солена вода, прилагана три пъти на ден, 40% от участниците са предотвратили евентуалната поява на респираторни инфекции.

Както вече стана дума, солената морска вода също не бива да се подценява като алтернативен лек при различни състояния. Например, освен за лечение на синузит, тя е особено ефикасна и за профилактика на носната кухина и лигавицата. В същото време облекчава и хроничното главоболие, което е една от основните предпоставки за появата на синузит.

Белите дробове също се повлияват положително от взаимодействието със солената вода. Чрез нея става по-лесно отделянето на храчки и жлъчни секрети, натрупали се в организма при употребата на тютюневи продукти или след претърпяно заболяване.

Все пак, на солената вода като лек трябва да се разчита единствено при леки форми на синузит и други здравословни неразположения, а при усложняване на състоянието задължително да се потърси лекарски съвет.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    
 

more news
rss

 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.