zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвното налягане се понижава с възрасттаКръвното налягане се понижава с възрастта

Това е естествен процес и не са нужни лекарства.

29 юни 2011, здраве.bg

Хората над 65-годишна възраст, които са основната целева група за лекарствата срещу високо кръвно налягане (хипертония), може би реално не се нуждаят от тях, предполага ново представително проучване, публикувано в PLoS Med.

Според данните от него кръвното налягане има естествена тенденция да се понижава с напредване на възрастта, което означава, че лекарствата в комбинация с естествените процеси на стареене крият риск от хипотония (ниско кръвно налягане), в резултат на което човек да изгуби съзнание или да се чувства постоянно уморен и отпуснат.

Досега се смяташе, че кръвното налягане се покачва с възрастта и затова се предписват антихипертензивни (понижаващи кръвното) лекарства „за всеки случай”, които освен че са ненужни, може да се окажат и вредни. Но изследователи от Университетския колеж в Лондон са установили, че в живота на човек съществуват четири фази, през които най-общо казано кръвното налягане се покачва от началото на пубертета до 60-годишна възраст, след което започва постепенно да спада.

Разбира се, поради различни фактори, които влияят върху живота на отделния човек, все пак е възможно да се стигне до състояние на трайна хипертония, която трябва да бъде лекувана със съответните медикаменти.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    55+    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.