zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диабетът се разпространява като епидемияДиабетът се разпространява като епидемия

Вече 350 милиона са хората по света, страдащи от него.

28 юни 2011, здраве.bg

Броят на възрастните с диабет е нараснал повече от 2 пъти само за период от 31 години, и към днешна дата достига 347 милиона души - далеч повече от очакванията на водещите експерти, предаде Ройтерс. И това е само официалната цифра на хората с поставена диагноза! С увеличаващия се брой на случаите на диабет логично ще нараснат и разходите за лечението му, коментират специалисти.

Данните от проучване, публикувани в медицинското списание „Лансет“ (The Lancet) от група изследователи, работещи в сътрудничество със Световната здравна организация, изчислява броя на диабетиците, които са далеч над предвижданите преди време 285 милиона души. Обявените цифри показват, че от 347 милиона души с диабет по целия свят, 138 милиона живеят в Китай и Индия, а други 36 милиона в САЩ и Русия.

Експертите обясняват бурното разрастване на броя страдащи от диабет тип 2 - най-често срещания вид диабет - с покачващата се честота на затлъстяването и заседналия начин на живот, характерни за съвременното общество. Друг независим фактор е застаряващото население в развитите страни.

Хората с диабет имат високи стойности на кръвна захар, което може да причини сериозни усложнения – най-вече сърдечносъдови, бъбречни, неврологични и очни. Експертите смятат, че високата кръвна захар и диабетът са основна причина за смъртта на поне 3 милиона души годишно в световен мащаб и този брой ще продължава да расте, докато не бъдат въведени адекватни мерки за скрийнинг и диагностика на хората с повишен риск от развитие на това заболяване.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.