zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Детоксикираща диета без глутен



Детоксикираща диета без глутен

dieti.info

Глутенът е протеин, съдържащ се основно в житото, ечемика, ръжта и овеса. Хората, страдащи от целиакия (цьолиакия) трябва да избягват глутена, защото той уврежда стените на червата Това от своя страна води до сериозни здравословни проблеми, включително понижен имунитет и потенциално недохранване. Хората с непоносимост към глутен често страдат от храносмилателни разстройства като подуване и диария, както и от чувство на изтощение и болки в ставите. Консултацията със специалист дава възможност да се избере подходяща детоксикираща диета, в която глутенът отсъства и неблагоприятните здравни симптоми намаляват.

Детоксикираща диета

Детоксикиращите диети прочистват тялото от токсините и отпадните продукти, натрупани поради лошо хранене или некачествени храни. Детоксикиращата диета без глутен изключва целия глутен от хранителния режим и дава на тялото време да си почине, да се възстанови и заздравее от възпаленията и увредите на стомашната стена. Хората с целиакия и силна непоносимост към глутена са изложени на риск от недохранване поради недостатъчното абсорбиране на хранителни вещества. Въздържането от глутен за 7 до 14 дни дава възможност да се установи дали именно глутенът е източник на симптомите.

Зърнени храни без глутен

Глутенът се намира в повечето най-популярни хлябове, зърнени закуски, бисквити, кексове и други храни, съдържащи въглехидрати. Съответно хората, пречистващи се от глутен, трябва да изключат тези източници от диетата си. Въглехидратите обаче са позволени за консумация и има няколко алтернативни варианти за зърнени продукти и брашна, които не съдържат глутен. Те включват храни, направени от бяло или кафяво оризово брашно, соево брашно, бадемово брашно и брашно от елда. Продуктите на зърнена основа, които не съдържат глутен, са съответно обозначени.

Вредни съставки

Глутенът се съдържа и в много продукти, за които може да не подозираме...

още

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.