zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Проблемният брак е опасен и за сърцето



Проблемният брак е опасен и за сърцето

Лошите отношения между съпрузите повишават риска от сърдечен удар с над 30%.

здраве.bg

Негативните емоции, в това число и тези, предизвикани от един брак, изпълнен с проблеми, са в състояние да провокират появата на различни сърдечни заболявания. Според експерти, в най-голяма степен това се отнася за влошените отношения между съпрузите, но подвластни на същата тенденция са и двойките, които живеят на семейни начала, съквартирантите или просто хората, които споделят един покрив над главата си и които спорят, карат се и не успяват да комуникират помежду си, без да се стигне до повишаване на тона, до закани и обидни думи.

До това заключение са достигнали изследователи от Университетския колеж в Лондон, провели редица проучвания в областта.

Според изведените от специалистите резултати и техните заключения рискът от сърдечен проблем заплашва в еднаква степен и мъжете, и жените, които са част от подобна конфликтна ситуация. Малко преимущество се наблюдава при интимните двойки, които съжителстват заедно, без съюзът им да е скрепен с подпис, като учените определят тази тенденция като „породена от известната свобода, на която партньорите във връзката разчитат“.

В основата на всички тези заключения британските специалисти поставят мащабно проучване, което е обхванало над 9000 души за дълъг период от време. В продължение на години експертите са проследявали какви са негативите на проблемното съжителство с друг човек, за да достигнат до изводите, че стресът, споровете и напрежението са много по-пагубни за човешкото здраве, когато са част от домашната атмосфера, тъй като у дома по презумпция хората търсят спокойствието, почивката, хармонията.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.