zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пребиотични и пробиотични диетиПребиотични и пробиотични диети

Диетите, богати на пре- и пробиотици, са полезни за храносмилателната система.

dieti.info

В стомаха ни живеят многобройни колонии от безобидни и дори полезни за тялото бактерии, които изграждат неговата нормална микрофлора. Според изследване на Медицинския университет на Харвард, стомашно-чревният тракт на здравия човек се обитава от над 100 трилиона бактерии от 500 различни видове.

Диетите, богати на пре- и пробиотици, са полезни за храносмилателната система и могат да помогнат да се предпазим от някои неблагоприятни състояния като диария, запек, газове и др. За да изберем подходящата за нас диета е добре предварително да се консултираме със своя лекар или с диетолог.

Пробиотици и пребиотици

Пробиотиците са храни и добавки, които съдържат живи бактерии, сходни или идентични с тези, които населяват храносмилателната система при здравия човек. Пребиотиците представляват хранителни вещества, които не могат да бъдат усвоени, но за сметка на това предоставят оптимални условия и енергия за развитието на здравословните интестинални бактерии.

Диетите, богати на про- и пребиотици, са отличен начин за поддържане в добра функция на стомашно-чревния тракт. Тези продукти могат да бъдат много полезни например при диария, която често е сигнал за свръхрастеж на патогенни (вредни) бактерии, приети с храната.

цялата статия

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.