zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета при висок холестерол



Диета при висок холестерол

Пържената храна съдържа много холестерол и наситени мазнини.

Високият лош холестерол и триглицериди могат да се преодолеят с корекции в диетата.

dieti.info

Промените, които можем да направим в начина си на живот - например спазване на здравословна диета и повече физически упражнения помагат да се предпазим от висок холестерол и триглицериди - основен рисков фактор за появата на сърдечносъдови заболявания.

Промените в диетата ще ни помогнат да отслабнем и да понижим и контролираме нивата на триглицериди и лошия (LDL) холестерол и ще повишат тези на добрия (HDL) холестерол.

Кои мазнини трябва да се ограничат

Добър старт за здравословната диета е ограничаването на три вида мазнини в храната:
- холестерол,
- наситени мазнини,
- транс мазнини.

Холестеролът се съдържа единствено в храните от животински произход. Неговият прием не бива да надвишава 300 мг на денонощие. Ако сте изложени на по-висок риск за развитие на сърдечносъдово заболяване, намалете допълнително приема на холестерол - до 200 мг дневно. Избягвайте храни като яйца, скариди, карантии и мазни меса. Нискомаслените млека и крехкото пилешко месо съдържат умерени количества холестерол.

Освен холестерола трябва да се ограничат наситените и вредните транс мазнини. Препоръките на кардиолозите са да се намали приема на наситени мазнини до 7% от общия прием на калории. Това се равнява на 16 г мазнини на ден при хранителен режим с 2000 калории. Ограничете и храните като недомашни печени изделия, маргарин и дресинг.

Полезни мазнини

Американската клиника „Мейо“ препоръчва на своите пациенти да прибавят три вида мазнини, за да намалят своя холестерол:
- зехтин,
- омега-3 мазнини,
- масла от ядки.

Те са чудесен източник на здравословните полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, които трябва да са по-голямата част от мазнините в здравословната диета.

Дори само 2 супени лъжици зехтин на ден, вместо други мазнини, биха били голяма крачка в борбата с холестерола. Омега-3 мастните киселини може да си набавите от някои видове риба като сьомга, скумрия, сардини. Диетолозите препоръчват поне 2 порции риба на седмица.

Фибри...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
    Session halted. Invalid SQL: SELECT subjects_id FROM zdrave_news_subjects WHERE news_id =5472/