zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

40% от диагнозите високо кръвно са грешни!



40% от диагнозите високо кръвно са грешни!

Над 40% от хората, оказва се, имат високо кръвно единствено в лекарския кабинет.

здраве.bg

До 40% от хората, диагностицирани с високо кръвно налягане (хипертония), всъщност изобщо нямат проблем с кръвното, показват резултатите от ново проучване. Всъщност тези хора от безобидното състояние, означено като „хипертония на бялата престилка” - тяхното кръвно налягане се покачва, единствено когато са под стрес в лекарския кабинет. Веднага щом се приберат у дома тяхното кръвно се нормализира.

Но каква полза от това... На тези хора вече е поставена диагноза артериална хипертония и най-вероятно са им предписани мощни медикаменти за справяне с всъщност несъществуващ проблем.

Т.нар. хипертония на бялата престилка е отдавна известно състояние, но никога досега не е провеждано проучване, което да разкрива мащабите му. Едва сега експерти от университета в Барселона, Испания заключават, че при около 42% от жените и 34% от мъжете се наблюдава значимо покачване на кръвното валягане единствено по време на преглед от лекар.

Испанското проучване е обхванало близо 70 хиляди доброволци, на които е измерено кръвното налягане веднъж в лекарския кабинет и веднъж у дома, използвайки 24-часов холтер (постоянен апарат за мерене на кръвно).

Само при останалите проценти от хората се е потвърдила диагнозата хипертония - трайно покачването на кръвното налягане над 140/90 mm/Hg. Най-голямата група от тях били мъже, пушачи, диабетици или хора, страдащи от сърдечни проблеми.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.