zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

40% от диагнозите високо кръвно са грешни!



40% от диагнозите високо кръвно са грешни!

Над 40% от хората, оказва се, имат високо кръвно единствено в лекарския кабинет.

здраве.bg

До 40% от хората, диагностицирани с високо кръвно налягане (хипертония), всъщност изобщо нямат проблем с кръвното, показват резултатите от ново проучване. Всъщност тези хора от безобидното състояние, означено като „хипертония на бялата престилка” - тяхното кръвно налягане се покачва, единствено когато са под стрес в лекарския кабинет. Веднага щом се приберат у дома тяхното кръвно се нормализира.

Но каква полза от това... На тези хора вече е поставена диагноза артериална хипертония и най-вероятно са им предписани мощни медикаменти за справяне с всъщност несъществуващ проблем.

Т.нар. хипертония на бялата престилка е отдавна известно състояние, но никога досега не е провеждано проучване, което да разкрива мащабите му. Едва сега експерти от университета в Барселона, Испания заключават, че при около 42% от жените и 34% от мъжете се наблюдава значимо покачване на кръвното валягане единствено по време на преглед от лекар.

Испанското проучване е обхванало близо 70 хиляди доброволци, на които е измерено кръвното налягане веднъж в лекарския кабинет и веднъж у дома, използвайки 24-часов холтер (постоянен апарат за мерене на кръвно).

Само при останалите проценти от хората се е потвърдила диагнозата хипертония - трайно покачването на кръвното налягане над 140/90 mm/Hg. Най-голямата група от тях били мъже, пушачи, диабетици или хора, страдащи от сърдечни проблеми.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.