zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всяка сутрин е прекрасна с Йога



Всяка сутрин е прекрасна с Йога

здраве.bg

Случвало ли ви се е да се будите сутрин със сковано тяло, с усещане за напрежение от
всичко, което предстои и нежелание да погледнете слънцето в очите?

Малката тайна за излизане от това състояние е леко да раздвижите тялото, да разтегнете гръбнака, мускулите и сухожилията, да загреете ставите.

Няколко съвсем простички на вид пози (асани), заимствани от хата йога, не просто ще
облекчат и премахнат напрежението и сковаността в тялото след дългата нощ, но ще стимулират жизнената ви енергия, ще подобрят настроението, за да усетите отново сладката тръпка от всичко, което предстои.

Силното въздействието от тези физически движения произтича от факта, че тялото, емоциите и мислите ни са свързани. И всяка промяна на едно от тези нива неизбежно влияе върху всички останали. Така че не се изненадвайте, когато след няколко последователни утрини откриете, че раздвижването в тялото ви води до ведрост на мислите и повишване на настроението.

Отворете очи и опитайте следните асани, препоръчани от Свами Сатянанда, основател на Сатянанда Йога. 

- Застанете в изправен стоеж и разпределете тежестта равномерно върху ходилата. Нека гърбът ви да бъде изправен, тазът прибран, ръцете отпуснати около тялото. Сплетете ръцете пред вас и със следващото вдишване ги издигнете над главата като фиксирате погледа в една точка пред вас. Насладете се на усещането за разтягане на цялото тяло. Отпуснете тялото и ръцете и повторете.

- След кратка пауза отново вдигнете ръцете със сплетени пръсти над главата и направете няколко деликатни наклона в ляво и дясно без да насилвате тялото. Усетете разтягането в хълбоците, осъзнайте движението.

- Отпуснете тялото. С издишване завъртете торса първо на дясно, после на ляво като краката остават неподвижни на пода. направете няколко пъти, като хубаво разадвижите гръбнака, но без излишно усилие.

- След като изпълните тези практики, останете няколко секунди със затворени очи и осъзнайте ефекта от движенията си. Помислите си, че един...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.