zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Феноменът Вилкакора



Феноменът Вилкакора

здраве.bg

Най-новите научни постижения в областта на фитотерапията ненапразно са насочени към механизмите на действие на уникалното растение вилкакора (Uncaria tomentosa Wild. D.C) или по-популярното наименование – котешки нокът. Изследванията са насочени към биоактивните съставки на растението и по-точно към митрафилина.

Най-интригуващи резултати е постигнал Ейзу Шенг от шведския университет в Лунд. При експерименталните си наблюдения, използвайки екстракти от вилкакора върху левкемийни клетки, той установява намаляване на темпото на тяхното делене. За първи път той доказва научно процеса на самоунищожение (т.нар. апоптоза) на мутиралите клетки под въздействие на екстракта от вилкакора. Клинични изследвания върху мишки показват: в случаите на рак на гърдата Са-755 с екстракти от вилкакора са излекувани 98% от мишките, в случаите на рак на белия дроб 3LL – 77%, меланом В-16 – 83%. Големи постижения в експерименталните изследвания относно имуномодулиращото и противотуморното свойство на вилкакора са постигнали и полските учени професор Мечислав Кураш от Варшавски Университет, професор Йежи Лукашяк от Медицинска Академия в Гданск, д-р Богдан Фалкевич от Междуфакултетния отдел по биотехнологии в Гданск.
(По материали от публикация на Р. Пиларски)

Фармакологичните свойства на екстрактите от Вилкакора са описани най-пълно в „Успехите на фитотерапията“, орган на Секцията по Фитотерапия на Полското лекарско сдружение от проф. Йежи Лукашяк и д-р Богдан Фалкевич.

Изследванията върху свойствата на активните съставки на вилкакора (митрафилин и изоптероподин) показват отлични резултати и изключителни им свойства:
Биоактивните съставки противодействат на възпалителните процеси в организма и създават неблагоприятни условия за развитие на вирусни и бактериални инфекции.
Имат антиалергичен и детоксикационен ефект, полезни са при стомашно-чревни, чернодробни, белодробни и бъбречни здравни проблеми, както и при кожни заболявания като псориазис, акне, екземи, херпеси.
Допринасят...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.