zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недоспиването ни прави нерешителни и неработоспособни



Недоспиването ни прави нерешителни и неработоспособни

Най-силно влияе липсата на достатъчно сън на жените.

здраве.bg

Увеличаването на часовете сън през нощта прави хората по-решителни и уверени, показват резултатите от любопитна анкета. В акцията Sleep Challenge 2010, организирана от американското издание на списание Glamour, са участвали няколко хиляди негови читателки.

“Колко спим е от значение! Дори да изглеждате лениви или егоистични, защото всяка вечер в десет си лягате и заспивате, това в крайна сметка е полезно за вас – добре наспалият се човек започва деня с положителна нагласа, подхожда по-решително и уверено към задачите си”, се казва в статията, публикувана в изданието.

По статистика, около една трета от възрастните страдат от значителни проблеми със съня и между 10 и 15% страдат от безсъние. То пък се свързва с депресията, защато лошото настроение е един от значителните фактори и за безсънието и за депресивните състояния.

Особено силно се отразява недоспиването на жените. Според британски учени, цитирани от US Glamour, “съвременната жена нерядко жертва съня си в името на работата и развлеченията, без да си дава сметка, че това всъщност има обратния ефект - дефицитът на сън ни прави неработоспособни и потиснати”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.