zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Излишните килограми влошават паметта и мисленетоИзлишните килограми влошават паметта и мисленето

здраве.bg

Колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова по-големи са рисковете за здравословни проблеми с напредване на възрастта, потвърждават за пореден път шведски учени. Резултатите от техните наблюдения показват, че хората, които са страдали от наднормено тегло през 60-те години на миналия век, днес се оплакват по-често от другите от влошаване на паметта и умствените способности.

Наднорменото тегло води не само до заболявания на сърдечносъдовата система, но се отразява и на работата на мозъка. Данните, изнесени от шведските учени, показват, че хората, които продължително време са били с наднормено тегло страдат до 2 пъти по-често от деменция, когато остареят.

Учените подхождат към проблема по нетрадиционен начин, за да докажат, че наднорменото тегло и затлъстяването влияят негативно на паметта и мисловните процеси независимо от развитието на старческото слабоумие. “По-рязкото намаляване на функциите на паметта и мисленето, които се наблюдават при пациентите на средна възраст с наднормено тегло, не може да бъде обяснено само с наличието на сърдечносъдови заболявания. Вероятно, тази връзка може да бъде обяснена с други механизми”, твърди Анна Дал, ръководител на изследването в статия, публикувана в оксфордското издание Journal of Gerontology

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.