zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3 човешки гена са резултат от късна мутация3 човешки гена са резултат от късна мутация

16 септември 2009, здраве.bg

Съществуват три гена, които са се появили съвсем наскоро в процеса на еволюцията на човека, смятат ирландски учени. Според специалистите от Института по генетика към “Тринити колидж”-Дъблин, в процеса на мутация гените могат да се създават от първичния материал “с нулева отметка”.

Тези три гена не съществуват при човекоподобните маймуни, чийто генетичен код съвпада до 99% с генния код на съвременния човек.

Откритите гени произвеждат протеини и участват в осигуряването на жизнените процеси в организма на човека. Засега учените все още не могат да определят функциите, за които те отговарят.

Едновременно с това те са установили, че смятащият се за безполезен в нашите гени материал, получил образното название “генетичен боклук”, всъщност играе важна роля в развитието на организма. “Оказва се, че в процеса на човешката еволюция организмът използва именно този резервен материал за създаването на нови генетични комбинации. В някои случаи новите звена се вграждат в ДНК, започват да работят и произвеждат съответните протеини. Именно този процес, известен като мутация, е главния двигател на биологическото развитие на обитателите на земята, обобщамат специалистите.

“В край на сметка човекът има най-малко 15 особени гени, които са се появили не толкова отдавна и които правят съвременния човек именно такъв, какъвто е”, подчертава Айофе Маклисат, ръководител на изследването.

Резултатите от новото откритие са публикувани в спиаснието New Scientist.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.