zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3 човешки гена са резултат от късна мутация



3 човешки гена са резултат от късна мутация

16 септември 2009, здраве.bg

Съществуват три гена, които са се появили съвсем наскоро в процеса на еволюцията на човека, смятат ирландски учени. Според специалистите от Института по генетика към “Тринити колидж”-Дъблин, в процеса на мутация гените могат да се създават от първичния материал “с нулева отметка”.

Тези три гена не съществуват при човекоподобните маймуни, чийто генетичен код съвпада до 99% с генния код на съвременния човек.

Откритите гени произвеждат протеини и участват в осигуряването на жизнените процеси в организма на човека. Засега учените все още не могат да определят функциите, за които те отговарят.

Едновременно с това те са установили, че смятащият се за безполезен в нашите гени материал, получил образното название “генетичен боклук”, всъщност играе важна роля в развитието на организма. “Оказва се, че в процеса на човешката еволюция организмът използва именно този резервен материал за създаването на нови генетични комбинации. В някои случаи новите звена се вграждат в ДНК, започват да работят и произвеждат съответните протеини. Именно този процес, известен като мутация, е главния двигател на биологическото развитие на обитателите на земята, обобщамат специалистите.

“В край на сметка човекът има най-малко 15 особени гени, които са се появили не толкова отдавна и които правят съвременния човек именно такъв, какъвто е”, подчертава Айофе Маклисат, ръководител на изследването.

Резултатите от новото откритие са публикувани в спиаснието New Scientist.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.