Забраниха газираните напитки и чипса в училищните лавки
30% от децата в първи клас са с наднормено тегло.
20 август 2009, news.bg
четете още в news.bg
Нови строги правила за продажба на храни в училищните столове въвежда министерството на образованието от 15-ти септември. От началото на учебната година влиза в сила наредбата за здравословно хранене на учениците, съобщи БНР.
Шоколадовите и захарни изделия, чипсът и газираните напитки няма да се продават в училищните бюфети.
За изискванията, регламентирани в новата наредба 37 на МЗ, съобщи на пресконференция началникът на отдел "Опазване на общественото здраве" в министерството на здравеопазването д-р Маша Гаврилова. По думите й наредбата осигурява изискванията за осигуряване на здравословното хранене в училищата.
В училищните лавки вече не трябва да се продават захарни и шоколадови изделия - с изключение на шоколад, както и сладкарските продукти с високо съдържание на мазнини и захар - торти и пасти със сметанов или маслен крем, сиропираните сладкиши. Няма да се допуска и консумацията на сухи супи и бульони от учениците.
Ограничава се също използването на мазнини, захар и сол в училищните бюфети и столове. От менюто на учениците отпадат и газираните напитки, посочи д-р Маша Гаврилова.
Тя съобщи, че е разрешена консумацията на бутилирани изворни и трапезни води, на 100% натурални плодови и зеленчукови сокове, на плодовите и на плодово-зеленчуковите нектари, в които съдържанието на дизахариди не превишава 20% от общата маса на продукта.
Ще се цели по-голяма консумация на плодовите и билковите чайове, както и на топлия шоколад. Има задължително изискване за млечните продукти да със съдържание на мазнини до 2% и да нямат добавени растителни мазнини. Айрянът в училищата не трябва да съдържа сол.
Режимът на здравословното хранене в училищата трябва да включва предлагането на
пълнозърнест хляб 2 пъти седмично, както и на пълнозърнести макаронени изделия - макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа, най-малко един път седмично.
Новата наредба предвижда
1 път в седмицата на учениците да се предлага риба,...