zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Забраниха газираните напитки и чипса в училищните лавки



Забраниха газираните напитки и чипса в училищните лавки

30% от децата в първи клас са с наднормено тегло.

20 август 2009, news.bg
четете още в news.bg


Нови строги правила за продажба на храни в училищните столове въвежда министерството на образованието от 15-ти септември. От началото на учебната година влиза в сила наредбата за здравословно хранене на учениците, съобщи БНР.

Шоколадовите и захарни изделия, чипсът и газираните напитки няма да се продават в училищните бюфети.

За изискванията, регламентирани в новата наредба 37 на МЗ, съобщи на пресконференция началникът на отдел "Опазване на общественото здраве" в министерството на здравеопазването д-р Маша Гаврилова. По думите й наредбата осигурява изискванията за осигуряване на здравословното хранене в училищата.

В училищните лавки вече не трябва да се продават захарни и шоколадови изделия - с изключение на шоколад, както и сладкарските продукти с високо съдържание на мазнини и захар - торти и пасти със сметанов или маслен крем, сиропираните сладкиши. Няма да се допуска и консумацията на сухи супи и бульони от учениците.

Ограничава се също използването на мазнини, захар и сол в училищните бюфети и столове. От менюто на учениците отпадат и газираните напитки, посочи д-р Маша Гаврилова.

Тя съобщи, че е разрешена консумацията на бутилирани изворни и трапезни води, на 100% натурални плодови и зеленчукови сокове, на плодовите и на плодово-зеленчуковите нектари, в които съдържанието на дизахариди не превишава 20% от общата маса на продукта.

Ще се цели по-голяма консумация на плодовите и билковите чайове, както и на топлия шоколад. Има задължително изискване за млечните продукти да със съдържание на мазнини до 2% и да нямат добавени растителни мазнини. Айрянът в училищата не трябва да съдържа сол.

Режимът на здравословното хранене в училищата трябва да включва предлагането на пълнозърнест хляб 2 пъти седмично, както и на пълнозърнести макаронени изделия - макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа, най-малко един път седмично.

Новата наредба предвижда 1 път в седмицата на учениците да се предлага риба,...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    нормативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.