zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Промените в климата – най-сериозната опасност за здравето през 21 век



Промените в климата – най-сериозната опасност за здравето през 21 век

Глобалното затопляне ще увеличи случаите на малария и други заболявания, твърди престижно списание.

19 май 2009, здраве.bg

Скорошно проучване определя промените в климата като най-сериозната опасност за световното здраве през 21-ви век.

Ако не се предприемат незабавно мерки, глобалното затопляне може да засегне здравето на милиарди хора по целия свят, особено населението в най-бедните страни, твърди доклад на Университетския колеж в Лондон (University College London), цитирани от списание Lancet.

Смъртните случаи, причинени от топлинни вълни, малария и други пренасяни от насекоми заболявания, ще се увеличат драстично с покачването на температурата. Но според проведените изследвания най-голямата заплаха за човешкото здраве, свързана с климата, ще бъде липсата на достатъчно храна и вода, както и стихийните природни бедствия.

Специалистите твърдят, че са налице нови доказателства, които показват по-бързата от очакваната промяна в световния климат. Според тях прогнозите, които са правени преди няколко години, могат да се окажат по-оптимистични от реалните.

Статистиката показва, че през изминалия век и половина 12 от най-горещите години са през последните 13 години. Според редица експерти негативното влияние на климата върху здравето вече е факт и тази тенденция ще се засили с покачване на температурите.

Какви са очакванията на учените – автори на доклада

Повишението на температурите ще повлияе значително върху разпространението на заболяванията, причинявани от насекоми и гризачи като маларията, денгата (остра заразна тропическа треска), лаймската болест, хантавирусите, енцефалитите, причинени от кърлежи и много други.

Според експериментален модел на това проучване, през 2080 г. ще има 320 милиона повече случаи на малария отколкото в момента. Ако температурата на световния океан се повиши и в резултат на това се стигне до сериозни сезонни промени във времето, може да се очаква епидемия на холера.

Според доклада очакваните промени в климата ще доведат до недостиг на храна в много страни и до половината от световното население ще страда от сериозен недостиг на хранителни...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.