zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пасивното пушене удвоява риска от депресияПасивното пушене удвоява риска от депресия

12 март 2009, здраве.bg

Пасивното пушене не само нанася вреда на белите дробове, но и носи със себе си като последица често влошаване на настроението, цитира в. USA Today резултатите от изследване.

В доклада за проучването, представен на годишната среща на Американската психосоматична общност, се съобщава, че вероятността от депресия при пасивните пушачи, които са подложени на въздействието на цигарения дим в домовете си или на работното място, е два пъти по-голяма.

“Тази работа е първото американско изследване, което свърза пасивното пушене с депресията”, коментира Мерилин Авиас, автор на статията. Проучване със същите резултати е проведено и в Япония, която е на едно от първите места по процент на пушачите.

В новото изследване учените са определяли въздействието на цигарения дим чрез измерване на нивото на котинина – химическо вещество, което се образува в кръвта след вдишването на цигарения дим.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.