zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Суровоядството: плюсове и минусиСуровоядството: плюсове и минуси

здраве.bg

Суровоядството е една от разновидностите на вегетарианството, но с още по-строги изисквания - в основата на храненето стоят изключително суровите растителни продукти.

Привържениците на тази диета вярват, че то води до усвояването на по-голямо количество полезни вещества. Според тях, хранейки се с растителна храна, човек поглъща и слънчевата енергия, натрупана в растенията.

Огънят за суровоядците е разрушаващо начало, а храната, приготвена с негова помощ – биологически непълноценна. Изключение прави само пълнозърнестият хляб, приготвен без мая.

Суровоядството има много различни схеми. Някои хора се хранят само с плодове, други – с ядки и зеленчуци, трети – със сурови зърна. Трите могат да се съчетаят, но тогава трябва да се спазват няколко условия:

1. Плодовете трябва да се приемат като ордьовър, а не като десерт. Смята се, че само тогава организмът може да ги усвои напълно.

2. Продуктите трябва да са със стайна температура, т.е. не се употребяват храни, току-що извадени от хладилника, защото при тяхното затопляне те губят много от собствената си енергия.

3. Приготвените ястия (салати, пюре) се изяждат веднага, а не се съхраняват за по-късно.

Открай време принципите на вегетарианското хранене без готвене имат както привърженици, така и противници. Според диетолозите този тип вегетарианство има и плюсове и минуси.

Плюсове:

• Суровоядците страдат по-рядко от ракови и сърдечни заболявания.

• Те осигуряват на организма си достатъчно белтъчини - най-голяма количество се съдържат в ядките, бобовите растения, спанака, зелето, пшеницата.

• Суровоядството е изпитано добро средство срещу запек и хемороиди. То дава резултати и при лечението на кожни заболявания.

• Суровата храна бързо запълва стомаха, като създава усещане за ситост, т.е. спомага за същественото намаляване на теглото. При затлъстяване употребата на повече сурова храна дава по-добри резултати в сравнение с гладуването.

Минуси:

• Суровоядството...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.