zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

13% от случаите на рак на гърдата при жените са свързани с алкохола



13% от случаите на рак на гърдата при жените са свързани с алкохола

здраве.bg

Употребата на алкохол, дори ниската и умерената, при жените води до повишаване на риска от раково заболяване и е свързано с 13% от случаите на злокачествен тумор на гърдата, белите дробове, стомаха и правото черво.

Това показват резултатите от изследване, публикувани в новия брой на изданието Journal of the National Cancer Institute. Те са базирани на епидемиологично наблюдение, провеждано в продължение на 12 години и обхванало почти 1 300 000 жени. През периода са констатирани 68 775 нови случая на онкологични заболявания.

Една чаша алкохол дневно е добавял към средната честота на заболеваемост (118 диагнози на 1000 жени) още 15 случая – 11 от тях на гърдата.

Съпоставяйки своите наблюдения с цифрите за средната употреба на алкохол сред жените, американските учени правят извода, че на алкохола следва да се отдадат поне 13% от случаите на ракови заболявания.

Не са открити разлики в зависимост от това какъв алкохол е бил употребяван. И въпреки че авторите на изследването засега не могат да обяснят каква е причинно-следствената връзка, която да обясни този феномен, те са твърдо убедени в правотата на изнесените резултати.

“Въпреки доказаната полза от умерената употреба на алкохолни напитки за сърдечно-съдовата система и потенциалния ефект при профилактика на метаболитния синдром, резултатите могат да помогтан в слагането на край на спора между привържениците и противниците на умереното пиене”, смята Наоми Алън, ръководителка на проекта.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.