zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът може да е причина и за необяснима болкаСтресът може да е причина и за необяснима болка

Болезнените симптоми в областта на гърдите се срещат най-често сред хората на средна възраст.

13 февруари 2009, здраве.bg

Много хора търсят медицинска помощ поради болка от неизвестен произход в областта на гърдите. Причина за нея освен всичко останало могат да бъдат и стресът на работното място, тревожността, депресията, както и липсата на достатъчно движение, смятат шведски кардиолози от университета на Гьотеборг.

При това хората могат да страдат от повтарящи се пристъпи на такъв тип болка в продължение на години без да бъде открита нейната точна природа и съответно да се назначи необходимото адекватно лечение.

Според специалистите, болезнените симптоми в областта на гърдите се срещат най-често сред хората на средна възраст, като оказват негативно въздействие върху общото здравословно състояние – човек се уморява по-бързо, тревожи се без видима причина и дори изпитва натрапчив страх за живота си.

В повечето случаи болката в гърдите при мъжете може да се обясни със стреса на работното място, а при жените – с общата тревожност и депресията, но обща причина и за двата пола е заседналият начин на живот и емоционалният стрес, които способстват за развитието на възпалителни процеси в организма.

Необяснимата болка в гърдите повишава с 1/3 риска от преждевременна смърт при мъжете една година след откриването на признаците на това разстройство, допълват кардиолозите, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.