zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Летните” бебета стават по-високи и по-здрави



“Летните” бебета стават по-високи и по-здрави

По-добре малко повече слънце, отколкото пълната му липса, съветват британски специалисти.

4 февруари 2009, здраве.bg

Децата, родени през втората половина на лятото и ранната есен най-често израстват по-високи и боледуват по-рядко. Това сочат данните от мащабно изследване, проведено във Великобритания в продължение на над 10 г. от учени от Университета на Бристол.

В рамките на проекта “Децата на 90-те” (Children of the 90s) те са събирали и обобщавали данни за над 7000 деца и техните майки.

Резултатите показват, че децата родени през месеците юли, август и септември са средно с около 1 см по-високи от останалите си връстници, имат по-здрава костна структура и са боледували с около 25% по-рядко.

Според учените, цитирани от Би Би Си, обяснението на този факт вероятно е в това, че по време на последните месеци от бременността си техните майки са стояли повече на слънце, т.е. в тялото им се е образувал повече витамин Д, който е особено важен за здравината на костите.

“Здравината на костите има значение през целия ни живот. Недостатъчното в продължение на години количество витамин Д в тях се проявява в по-късна възраст и води до по-чести прояви на остеопороза”, коментира проф. Джон Тобайъс.

Колкото до опасността от рак на кожата заради излагането на слънце, учените от Бристол дават съвсем прост съвет: “По-добре малко повече слънце, отколкото пълната му липса”.

Освен това те препоръчват на бременните да се консултират със своя лекар, като го информират за времето, което прекарват на слънце и ако той прецени, че е недостатъчно, едва тогава да вземат витамин Д под формата на хранителна добавка”.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.